onsdag 9 mars 2011

Betr hingstpremiering och godkännandet av SCS som avelsorganisation

Nu ligger vår ansökan på Jordbruksverkets bord sedan en vecka tillbaka, och vi försöker att följa upp ärendet för att få veta ungefär när vi kan få ett besked. Normalt ska det ligga på ca 1-2 veckor, så det är väldigt spännande.

Flera hingstägare har hört av sig eftersom det drar ihop sig till avelsvärdering i Skövde 1-3 april. Vi hoppas självklart att vi snart ska ha vårt godkännande, men jag har också frågat Jordbruksverket vad som händer om vi inte har det klart inför premieringen. Svaret blev ganska komplicerat, men för att ni ska ha så mycket info som möjligt ska jag försöka återberätta vad jag fick reda på - med reservation för att jag missat något. Kommentera gärna om ni har mer fakta i målet:



Problemet är inte att genomföra värderingen, utan att få meriten godkänd för stamboken. Problem uppstår om vi inte blir godkända som avelsförening alls och inte heller väljer alternativ att ha SH som avelsförening, dvs om vi väljer alternativ 3 (annan avelsförening). Alternativ 3 kan bara krångla om den avelsorganisation vi ansluter oss till inte tycker att vi genomfört provet enligt deras regler och inte vill stambokföra resultatet (men eftersom våra krav t ex fyller även irländarnas samt att en irländsk domare är med så borde det heller inte vara ett problem, sannolikheten att vi ansluter oss till annan avelsorganisation som inte godkänner de normala bruksproven är väldigt låg.

Summa summarum så verkar det mest vara en minimal chans att det blir problem när avelsvärderingen ska stambokföras. Det kräver att vi inte alls blir godkända och då inte väljer att ansluta till SH alternativ 2. Troligen blir det inte heller ett problem om vi inte blir godkända och ansluter till Irländarna fast jag inte stämt av det med dem. Skulle vi ansluta till annan avelsorganisation behöver detta förhandlas, men det borde också vara möjligt att få meriten godkänd på det sättet.. 

När vi får vårt godkännade har ingen betydelse annat än att det är en trygghet för stoägarna när de väljer hingst i vår att veta att det är klart samt att det måste vara klart tills fölet ska stambokföras.

I dagsläget kan jag inte se någon anledning till att vi inte skulle bli godkända som egen avelsorganisation, och risken att det blir problem med stambokföring av resultat känns liten. Håll tummarna!

Hälsningar,
Sylvia

PS Det vore jätteroligt att ses i Skövde på avelsvärderingen - Anders hälsar att det behövs massor av funktionärer och visst vore det kul om connemara överraskade med det? Anmäl dig till Anders på connemara@lofty.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar