torsdag 25 augusti 2011

Clifden show live!

Sommaren har rusat förbi, och nu gäller det att snabbt hitta bortglömda jympapåsar och höstjackor inför skolstarten. Vi tog en bondesemester – ”fyra dagar kan vi få djurvakt” och åkte med familjen för vår första Clifden show. Vi kom in i Clifden dagen före showen och trots att staden är liten så var det svårt att hitta ”showgrounds” eftersom det bara syntes som en liten grön svacka bakom en hög mur och ner mot forsen.

Dagen efter var showgrounds fulla av connemaror. Jättestora utställningsklasser med en del helt fantastiska hästar. Stora ponnyer och väldigt tidigt utvecklade. Många med snygg överlinje och bra halsar. En avkomma till svenska Janus – Cosheen Julie- gick i topp – hedrande och roligt för den svenska aveln. Möjligen uppskattar jag det svenska systemet där bedömningarna görs tillgängliga för publiken mycket mer detaljerat.

Det avreds också ett stort antal ridklasser – för ryttare i alla åldrar. Ett jättetrevligt format att visa upp sina hästar innan man kommit upp i högre dressyrklasser. En ponny som vann mitt hjärta var Newtown Blossom e I Love You Melody, som var en import ifrån Frankrike enligt professor Beckman. Intressant med det globala utbytet… Dagen därpå byttes solsken mot regn och storm, och det var dags för hopp- och huntingklasserna. Banan var riktigt roligt – favorithindret ett hopp ner i 3 dm vatten ifrån banan. Stormen mojnade på eftermiddagen och familjens favorit den dagen blev Bobby Sparrow Blue som lekande lätt vann puissance-klassen genom att segla över muren på 1,45 med spetsade öron.

Ifrån Det internationella connemaramötet, ICCPS, kommer rapporten snart. Vi väntar bl a på besked ifrån danskarna angående hur de ska tillämpa de irländska reglerna.

På vägen till hem stannade vi till i Moycullen hos familjen Curran som visade en högklassig uppfödning med fyra hingstar (Glencarrig Prince m söner) och 15 fölston. Arbetet med att ta fram dessa otroligt fina connemaror har pågått i generationer och nästa generations ”handler” (som var i 10-årsåldern) visade redan hingstarna med van hand. Dessa connemaror såg ut att vara riktiga kraftpaket (foton på hinder styrkte gissningen) med en stark överlinje och väl vinklade hasor. De hade dessutom alla tänkbara rosetter ifrån show-ringen. En hel del att mysa över på planet hem….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar