onsdag 29 december 2010

Hästnäringens Nationella Stiftelse

Vad är Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS)?

Svensk hästnäring är arenan för HNS olika verksamheter. År 1991 genomfördes den statliga Hästutredningen. I den framgick bland annat att Sverige saknade en naturlig plattform för hästhållningsfrågor. Året efter föreslog en arbetsgrupp med representanter från staten och de blivande stiftarna, ATG och LRF, att man skulle bilda Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande. En organisation med uppdrag att hantera frågor av riksintresse inom hästhållningen - med tonvikt på utbildning, avel och uppfödning.

Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, är ett samverkansorgan inom svensk hästsektor. Speciellt intresse ägnas åt utbildning och avel/uppfödning. HNS har det övergripande ekonomiska och organisatoriska ansvaret för riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången, som på olika sätt skall vara "utvecklingsmotorer" för svensk hästnäring. Andra verksamhetsområden är för hästsektorn gemensamma hästpolitiska frågor samt forskning och utveckling via Stiftelsen Hästforskning. Vidare bedrivs hästsjukvård inom det helägda dotterbolaget ATG Hästklinikerna AB.
Med hästnäringen avses alla aktiviteter som baseras på användning och innehav av hästar omfattande såväl hobby som professionella verksamheter samt omsättningen av hästrelaterade varor och tjänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar